Vad är betting

Betting är ett begrepp som du säkerligen har stött på förut. Att betta är relativt vanligt nu för tiden och du kan betta såväl mot andra personer som i fysiska butiker och online. Om du är helt ny till betting kanske du ställer dig frågan vad betting egentligen innebär. Betting innebär att du försöker förutspå vad som kommer hända under en match eller tävling och sedan satsar du dina pengar på det du tror.

Du kan helt enkelt satsa pengar på det matchresultatet. Om du gissar rätt – ja då vinner du. Om du förlorar däremot, då går pengarna till spelbolaget som du spelat hos. Det är nämligen spelbolaget du spelar mot. Hur mycket pengar du kan vinna med din betting beror på två saker. Dels på hur mycket pengar du valt att satsa och dels på hur höga oddsen är.

Om du vill kan du även spela på livebetting. Då kan du mitt under pågående match spela på vad du tror kommer hända. Då kan du betta på nästa mål, nästa gula kort och annat spännande som är svårt att förutse innan matchen har börjat.

Du versus spelbolaget

När du spelar på odds är det ett spelbolag du spelar mot. Det är spelbolaget som bestämmer vilka oddsen är. Spelbolaget ger såklart ut odds som är fördelaktiga för de själva och du kan därför finna olika höga odds hos olika spelbolag.

Förr i tiden spelade promenerade man ner till sin lokala spelbutik för att betta. Det kan du göra även idag men det är något krångligare och kräver mer tid från dig. Genom att spela online slipper du hålla reda på dina spelkvitton och dessutom kan du lägga ditt bet på bara några minuter direkt hemifrån soffan.

Vad är ett odds

Vad är då egentligen ett odds, det som du satsar dina pengar på. Ett odds kan liknas vid sannolikhet. Hur högt oddset är beror på hur stor sannolikheten är att något ska inträffa. Hur stor är sannolikheten att ett visst fotbollslag vinner eller hur stor är sannolikheten att matchen slutar 2-3. Det är sådant du kan spela på.

Vad är det då som bestämmer hur spelbolag sätter sina odds. Det ligger såklart mycket arbete bakom detta och odds bestäms framförallt med statistik och analyser som grund.

Förstå odds med en tärning

För att du enklare ska kunna greppa vad ett odds är kan du använda dig av en tärning. En tärning består av sex sidor med numren ett till sex. Varje gång du kastar tärningen kommer en av de sex sidorna att hamna uppåt. Chansen att det nummer du hoppas på ska hamna uppåt är alltså 16.66 %. Den procenten får du fram genom att dividera 100 % med 6, då tärningskastet har sex möjliga resultat.

Ju mer insatt du är i den sport du ska betta på, desto större chans är det att du vinner. Det gäller att ha koll på allt från statistik till dagsform. Om du enbart satsar på ditt favoritlag – då är chansen att du vinner inte lika stor.