eSport – Vad innebär elektronisk sport?

Med största sannolikhet har du hört begreppet eSport förut. Det har blivit mer och mer populärt för varje år som gått och det är idag ett globalt fenomen. Oavsett vart vi står i debatten om huruvida eSport ska få räknas som en sport eller inte så är det här för att stanna. Men vad är det egentligen?

eSport är det samlingsnamn som används för att prata om TV- och datorspel som det tävlas inom på riktigt höga nivåer. De stora turneringarna och tävlingarna har miljontals åskådare världen över. Elitspelarna tjänar enorma summor pengar och följs av hundratusentals på sociala medier. Vinsterna börjar nå upp i miljontals dollar.

Datorspelen har hittat ut i allmänhetens ögon. eSport sänds på TV. De flesta bettingbolagen erbjuder odds och betting på matcherna. Om du inte har koll på eSport kan det vara hög tid att sätta sig in i ämnet nu.

eSport - Vad innebär elektronisk sport?

Vilka spel finns inom eSport?

eSport är som sagt ett samlingsnamn, precis som motorsport inte syftar till en specifik form av racing. Alltså inkluderar eSport massvis av olika spel som är helt olika och går ut på helt olika saker. De mest populära kategorierna inom eSport är:

  • Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)
  • FPS (First Person Shooter)
  • Battle Royale. RTS (Real Time Strategy)
  • Sportspel
  • Fightingspel

Inom dessa kategorier finns det massvis av olika spel. Exempelvis kategorin sportspel inkluderar allt från fotbollsspel till ishockeyspel. Dessutom släpps det konstant nya spel både inom dessa kategorier och nya. Det innebär att eSport konstant förändras, så det gäller att hänga med i svängarna!

Betting på eSport

Om du vill prova på att betta på eSport så fungerar det precis som när du bettar på traditionella sporter. Du hittar vanliga odds som vinnarspel, eller om möjligt 1×2. Vinnare av särskilda banor, vilket lag som dödar motståndarna flest gånger eller tar flest poäng finns med. Utöver de grundläggande typen av odds som finns för de flesta sporterna så finns det också mer unika saker att betta på för olika spel. Att betta på två olika spel inom eSport går alltså att liknas med att betta på fotboll och cricket, det är alltså väldigt olika beroende på vilket spel du väljer. Självklart kan du använda vanliga odds- och bettingbonusar på eSport likaväl som på traditionella sporter.

Live stream – Perfekt för betting

En av de absolut största fördelarna med betting på eSport är att det är otroligt lättåtkomligt. Både för att spela, titta samt betta är det enda som behövs en stabil internetuppkoppling.

Men en sak som verkligen skiljer eSport mot andra sporter är live streams. Varenda match, liga och turnering från de allra minsta till de största i världen är helt gratis att se. Det enda du behöver göra är att gå in på en av de många webbsidor som streamar eSport. Twitch.tv är ett exempel på en plattform där du kan hitta varenda spel inom eSportsvärlden. Det är helt gratis att titta och du behöver inte ens skapa ett konto. Live betting inom eSport är alltså en helt gjuten kombination. Det finns helt enkelt inga matcher du inte kan titta på live!